De blog van de verwarmingsexperts
30/03/2020

Welk type warmtepomp installeer ik?

Als u gaat bouwen of renoveren is het heel belangrijk om u vooraf goed te informeren over welk verwarmingssysteem u wilt installeren. Veel hangt af van het type woning en uw budget.

Verschillende typen warmtepompen.

De verschillende typen warmtepompen onderscheiden zich van mekaar op basis van onder andere het type warmtebron waaruit zij hun energie onttrekken. Voor particulieren zijn lucht/water warmtepompen de meest voor de hand liggende keuze. Bij grotere woningen met voldoende tuinoppervlakte komen ook bodem/water warmtepompen in aanmerking.

Lucht/water warmtepomp.

Een lucht/water warmtepomp onttrekt haar energie uit de lucht. Dit type warmtepomp bestaat in een monobloc en split model

Bij een monobloc warmtepomp zitten alle hoofdcomponenten vervat in één toestel. Aangezien er geen koeltechnische leidingen tussen binnen- en buitenunit gelegd moeten worden, heeft u geen koeltechnieker nodig. Dit maakt de installatie een pak makkelijker. Een monobloc warmtepomp heeft als voordeel dat ze meestal ook stiller is dan het split model.

Bij een split model lopen er koeltechnische leidingen tussen de binnen- en de buitenunit. De buitenlucht warmt de koelvloeistof in de warmtewisselaar van de buiteneenheid (verdamper) op en loodst die dan via de leidingen naar de binnenunit. De warmtewisselaar (condensor) in de binnenunit geeft op zijn beurt de warmte af aan het cv-water. De kostprijs van dit type warmtepomp is iets voordeliger dan deze van het monobloc model.

Bodem/water warmtepomp.

Een bodem/water warmtepomp onttrekt haar energie uit de bodem. Hiervoor wordt in de tuin een horizontaal of verticaal buizenstelsel aangelegd in de bodem. Het rendement van dit type warmtepomp is stabieler dan dit van een lucht/water warmtepomp aangezien de temperatuur in de bodem minder gevoelig is aan temperatuurschommelingen dan lucht. Aangezien de bron voor dit type warmtepomp gecreëerd dient te worden, brengt dit een hogere installatiekost met zich mee.

Dit type warmtepomp is enkel verkrijgbaar als monobloc model.

Welke warmtepomp voor een renovatie?

Wanneer u gaat renoveren en als u van plan bent om te investeren in een warmtepomp, is het belangrijk dat uw woning of appartement voldoende goed geïsoleerd is (hoogrendementsglas, dak- en muurisolatie). Warmteverliezen in de woning moeten namelijk beperkt worden om een goed rendement van uw warmtepomp te garanderen. 

Een warmtepomp functioneert optimaal met vloerverwarming of wandverwarming, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Om grote breekwerken te vermijden, bestaat er ondertussen reeds vloerverwarming die slechts 4 à5 cm dik is én waar reeds isolatie onder zit. Deze kan bovenop een bestaande vloer gelegd worden. 

Na de investeringskost voor de PV-installatie is de opgewekte elektriciteit en dus ook uw verwarmingskost bijna gratis.

Indien uw bestaande olie- of gasketel nog goed functioneert, kunt u bij een renovatie ook een hybride systeem overwegen. De warmtepomp wordt in dit geval gekoppeld aan uw bestaande cv-ketel. Een ingebouwde intelligente regeling zorgt ervoor dat de zuinigste energiebron (warmtepomp of cv-ketel) zal instaan voor de verwarming. 

Voor renovaties van appartementen is een split warmtepomp de meest logische keuze. Een appartement heeft niet zoveel vermogen nodig en een warmtepomp is dus uitstekend geschikt om deze kleinere ruimten te verwarmen. De buitenunit wordt bij voorkeur op een plat dak geplaatst, maar kan ook aan de gevel bevestigd worden. Ook hier geldt de regel dat het pas interessant wordt om een warmtepomp te installeren in combinatie met zonnepanelen. In een appartementsgebouw moeten dergelijke werkzaamheden uiteraard voorgelegd worden op de algemene vergadering.

Welke warmtepomp voor een nieuwbouw?

Voor alle typen woningen is een monobloc lucht/water warmtepomp een goede keuze. Dit type warmtepomp zorgt voor een maximaal rendement in combinatie met vloerverwarming en zonnepanelen

In nieuwbouwappartementen is het interessant om met warmtepompen te werken aangezien er geen schouwen en geen gasleidingen meer voorzien hoeven te worden. De buitenunits van een monobloc worden op het plat dak geïnstalleerd en u kan er eventueel voor kiezen om één buitenunit te koppelen aan meerdere binnenunits.

Als u over een voldoende grote tuin beschikt, kunt u ook een bodem/water warmtepomp overwegen. Hier moet u rekening houden met een eenmalige meerkost voor het aanleggen van het buizenstelsel in uw tuin. Van zodra de bron geplaatst is, gaat deze levenslang mee.

Voor huizen die geen grote tuin hebben, is het voor het bereiken van het minimale E-peil dat de EPB-wetgeving vereist, bijna noodzakelijk om een warmtepomp te installeren. In dit geval zijn lucht/water-warmtepompen goedkoper dan geothermische modellen en kunnen ze de warmtebehoefte van een heel gezin dekken. Dit komt door de betere isolatie van nieuwe woningen.

De juiste warmtepomp voor mijn woonsituatie en budget.

U merkt dat het kiezen van het juiste type warmtepomp sterk afhankelijk is van een aantal factoren. Om te bepalen welke warmtepomp het best aansluit bij uw wensen en mogelijkheden, doet u best een beroep op een expert. Buderus Bosch biedt u daarom een professionele gratis offerte aan voor uw warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *