De blog van de verwarmingsexperts
13/09/2019

Vergelijking van warmtepompen.

Warmtepompen zijn een goede manier om zelf uw ecologische voetafdruk te verkleinen. Maar wie de verschillende beschikbare modellen van warmtepompen vergelijkt, is altijd beter af! Alleen zo weet u zeker dat u het meest efficiënte en rendabele verwarmingssysteem voor uw woning vindt.

Warmtepompen vergelijken: welke warmtebron is het meest geschikt voor uw woning?

De verschillende soorten warmtepompen onderscheiden zich niet alleen door de gebruikte warmtebron. Voor een vergelijking van de diverse warmtepompen spelen bijkomende factoren een rol, zoals bijvoorbeeld de beschikbare ruimte of welke warmtebron het hoogste rendement biedt. De warmtebronnen kunnen variëren van bodem, lucht tot grondwater en  deze worden omgezet naar  verwarming en warmwaterbereiding. Elke warmtepomp heeft naargelang de toepassing en de omstandigheden haar eigen pluspunten. In de volgende tabel “Vergelijking van warmtepompen” hebben we de belangrijkste factoren voor u samengevat.

Tabel met verschillende warmtepompen.

Hier vindt u een overzicht van de warmtepompen en kunt u deze met elkaar vergelijken:

Warmtepompen vergelijken: investeringskosten.

Omdat de investeringskosten sterk variëren van de grootte van de installatie en ook afhankelijk zijn van de regio, geven wij bij de investeringskosten een spectrum voor de vergelijking van de warmtepompen.

  • Lucht-waterwarmtepompen kunnen buiten of binnen worden geplaatst.  Bij de zogenaamde splitvariant vindt de warmteopneming via de lucht buiten plaats en de warmteafgifte aan het verwarmingswater binnen. De kosten variëren hier tussen 9.000 en 14.000 euro.
  • Voor geothermische warmtepompen moet u rekening houden met kosten van 18.000 tot 32.000 euro.
  • Voor water-waterwarmtepompen moet u rekening houden met kosten tussen 18.000 en 32.000 euro (alle prijzen inclusief warmtepomp, buffervat, wateropslag, regeling).
  • Een warmtepomp voor sanitair warm water, die dient om water te verwarmen, kost 3.100 tot 3.900 euro.

Meer informatie over hoe een warmtepomp werkt vindt u hier.

Warmtepompen vergelijken: kosten aansluiting en installatie.

De kosten voor de aansluiting kunnen sterk schommelen en zijn afhankelijk van de omstandigheden. Vergeet deze kosten nooit bij de berekening van uw investeringsbudget!

  • Bij lucht-waterwarmtepompen  en sanitaire warmtepompen worden geen aansluitingskosten aangerekend.
  • Voor geothermische warmtepompen bedragen de aansluitingskosten ongeveer 6.000 tot 12.000 euro.
  • Bij een water-waterwarmtepomp moet u rekening houden met kosten van 6.000 tot 12.000 euro.
  • Er zijn geen installatiekosten bij een lucht-waterwarmtepomp en een sanitaire warmtepomp, bij een geothermische warmtepomp en een water-waterwarmtepomp zijn deze wel kostelijk. Dit komt door de hoge prijs van de boringen.

Warmtepompen vergelijken: vereiste vergunningen.

Voor het plaatsen van een warmtepomp dient u in sommige gevallen een vergunning aan te vragen. Dit is afhankelijk van uw woonplaats en het type van installatie. U kan hiervoor uw installateur om informatie vragen of langsgaan in het plaatselijke gemeentehuis.

Warmtepompen vergelijken: rendement.

Een belangrijke waarde in de vergelijking is de prestatiecoëfficiënt COP (Coefficient of Performance). Deze beschrijft de verhouding van de energie die de warmtepomp afgeeft tot de opgenomen elektrische energie. Lucht-waterwarmtepompen bereiken een COP van 3,4 tot 4,1. Bij zeer lage temperaturen in de winter kunnen ze niet meer efficiënt werken. Vanaf een buitentemperatuur van ongeveer -20 °C functioneert de lucht-waterwarmtepomp niet meer efficiënt en moet de extra elektrische verwarmingsweerstand het grootste deel van de warmteopwekking uitvoeren. Geothermische warmtepompen of water-waterwarmtepompen genieten ook in de winter van de bijna constante temperaturen van de warmtebron en kunnen zo het hele jaar door efficiënt warmte in uw woning genereren. Geothermische warmtepompen bereiken een COP van 4,4 tot 4,8. Koplopers in de vergelijking zijn de water-waterwarmtepompen met een COP tussen 4,9 en 5,8, maar hier moeten we rekening houden met het elektrisch verbruik van de dieptepomp die het water uit de grond omhoog moet zuigen.

Warmtepompen vergelijken: mogelijke koelingsfunctie.

Aangenaam neveneffect bij de aankoop van een warmtepomp is het feit dat de warmtepomp zonder al te veel extra kosten ook kan dienen voor een aangename koeling in de zomer. Dat maakt ze in vergelijking tot andere verwarmingssystemen bijzonder interessant.

Lucht-waterwarmtepompen zijn geschikt voor een actieve koeling, wat betekent dat de warmtepomp via de compressor de koeling actief overneemt. Geothermische warmtepompen en water-waterwarmtepompen maken een passieve koeling mogelijk zonder gebruik van een compressor. De lage temperatuur van het grondwater of de bodem wordt overgezet  op het verwarmingssysteem via een warmtewisselaar.

Warmtepompen vergelijken: toepassingen.

Alle warmtepompen zijn uitstekend geschikt voor nieuwbouw. In ongeveer 20 procent van alle nieuwbouwprojecten wordt vandaag al een warmtepomp geplaatst.

Het gebruik van een warmtepomp in oudere gebouwen moet ook nauwkeuriger worden bekeken. Warmtepompen zijn geschikt voor goed geïsoleerde woningen, die idealiter uitgerust zijn met een oppervlakteverwarming, zoals vloer- of wandverwarming . Alle warmtepompen zijn te combineren met een fotovoltaïsche installatie, zonne-energie en andere verwarmingssystemen.

Een vakman kan ter plaatse inschatten welke warmtepomp en welke verwarmingscombinatie de beste oplossing biedt voor uw behoefte. Zoek hier een erkende installateur in uw beurt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *