De blog van de verwarmingsexperts
13/08/2019

Vloerverwarming en warmtepomp – de ideale combinatie.

De plaatsing van vloerverwarming in combinatie met een warmtepomp is de ideale oplossing voor iedereen die wenst te genieten van een maximaal comfort in de winter en een fris huis in de zomer.

Efficiënt bij lage temperaturen.

Warmtepompen zijn het efficiëntst bij lage temperaturen. Vloerverwarmingssystemen zijn zo ontworpen dat ze werken op maximaal 45 graden, in de praktijk zelfs maar op 35 graden. Daardoor is het een ideale combinatie voor nieuwbouwwoningen.De bewoners kunnen dan zowel genieten van warme voeten in de winter, alsook van de nodige afkoeling tijdens warme dagen.

Technische optimalisatie.

Vloerverwarmingssystemen zijn de laatste jaren sterk verbeterd. Moderne huizen zijn heel goed geïsoleerd en vloerverwarmingssystemen zijn ook op technisch vlak geoptimaliseerd. De buizen die door de vloerverwarming lopen worden tegenwoordig dichter bij elkaar geplaatst zodat er per vierkante meter meer warmte afgegeven wordt. Waar er vroeger chape van minstens 6 cm dik nodig was om scheuren in de vloer te voorkomen, zijn er nu systemen beschikbaar voor een dunnere chapedikte of zonder chape. Ook meer en meer installateurs hebben ervaring met de plaatsing, het onderhoud en de vervanging van vloerverwarmingssystemen. 

Eén of twee verwarmingskringen.

Bij de keuze voor het juiste vloerverwarmingssysteem moet u zich ook de vraag stellen of u kiest voor één verwarmingskring voor de hele woning, of dat u liever werkt met verschillende verwarmingskringen. In het laatste geval is het perfect mogelijk om met andere kamertemperaturen te werken in de leefruimtes dan in de slaapkamers. Beide opties hebben voor- en nadelen.

Combineer vloerverwarming met warmtepompen. | Buderus

Als u in elke kamer vloerverwarming legt, hebt u slechts één verwarmingskring nodig. Het vloerverwarmingssysteem werkt in dit geval als opslagplaats voor het cv-water. Een buffervat of extra pompgroepen zijn dus niet nodig. Zo kunt u gemakkelijk tot 1.000 euro besparen. Bovendien verbruikt de dagelijkse aansturing van het buffervat en de pompgroepen ook elektriciteit, waardoor er extra kosten ontstaan.  

Een nadeel van een systeem waarbij in elke kamer met vloerverwarming verwarmd wordt, is dat het een tijdje duurt totdat een kamer met vloerverwarming opgewarmd of afgekoeld is. Wanneer u bijvoorbeeld in de vroege avond thuiskomt en de verwarming aanzet, duurt het al snel een paar uur voordat deze volledig op temperatuur is. Op het moment dat u wilt gaan slapen en de verwarming afzet, is het vaak te warm in de slaapkamer.

Dat kan vermeden worden door een tweekringensysteem, waar bijvoorbeeld de slaapkamer door een tweede kring verwarmd wordt. Voor vloerverwarming is het algemeen beter om met een constante temperatuur te werken. Dus geen nachtverlaging toepassen. In een goed geïsoleerde woning zal dit weinig tot geen extra kosten op de elektriciteitsfactuur met zich meebrengen, maar het comfort wordt wel gevoelig verhoogd.

Radiatoren of ventiloconvectoren?

Warmtepomp de ideale combinatie met vloerverwarming. | Buderus

Vloerverwarming in slaapkamers is meestal een minder goed idee. Als u de ruimte niet zou verwarmen tijdens het studeren,  is het in de winter te koud. Als u de ruimte zou verwarmen, kan het zijn dat het ’s nachts te warm is om te slapen.

Met ventiloconvectoren of radiatoren kan dit probleem vermeden worden. U verwarmt de slaapruimte wanneer het nodig is. Als de verwarming afgezet wordt, kan de ruimte snel afkoelen. Het grootste voordeel van ventiloconvectoren is dat u er, zoals bij vloerverwarming, ook mee kunt koelen. Ze hebben beperkte afmetingen en  vooral tijdens de warme zomernachten kan dat van pas komen. Ventiloconvectoren zijn mogelijk niet de beste keuze als u een muisstille omgeving wenst. Radiatoren hebben dit geluidsprobleem niet, maar ze zijn vrij groot qua afmeting en er kan niet mee gekoeld worden.

Vloerverwarming en warmtepomp – nooit een foute keuze.

Of u nu uiteindelijk kiest voor een volledig vloerverwarmingssysteem of liever combineert met radiatoren of ventiloconvectoren, de combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming is vandaag de dag nog altijd de meest comfortabele keuze voor goed geïsoleerde woningen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Beuckelaers Luc schreef:

  Beste,
  Mijn installateur werkt met Buderus materiaal.Wij hebben een nieuwbouw (ruwbouw ,nu wachten we op plaatsen ramen april 2020) ,bedoeling is een BEN woning.We hebben een offerte gekregen van onze installateur waarbij vloerverwarming wordt gecombineerd met Lucht-Water Warmtepomp maar ook wordt een HR condensatieketeltje als backup erbij voorgesteld.Wat is het nut van deze HR condensatieketel ?Is dit alleen nuttig voor heel koude dagen?We hebben ook een gashaard voorzien in de living ,dus temperatuursdalingen kunnen ook daar mee opgevangen worden.Ik vraag mij af of deze condensatieketel niet de kosten opdrijft.

  1. Jean Maes schreef:

   Goedemorgen, meneer Beuckelaers,
   Het doel van deze condensatieketel is om het verbruik van de warmtepomp bij zeer koud weer te verminderen. Hoe lager de temperatuur, hoe hoger het verbruik van de warmtepomp.
   Afhankelijk van het model, kan het vanaf bepaalde temperaturen (meestal onder 5°C) voordeliger zijn dat de gasketel overneemt.
   In het algemeen zijn verwarmingssystemen met een combinatie van gasketel en warmtepomp het meest efficiënt. Ze optimaliseren namelijk het verbruik van beide toestellen voor de verwarming en de productie van warm water . Dit verlaagt uw energierekening.