De blog van de verwarmingsexperts
05/08/2019

Dilemma: de verwarming laten draaien of uitschakelen tijdens de vakantie?

U brengt uw vakantie liefst door zonder zorgen. Daarom is het ook belangrijk om uw huis optimaal voor te bereiden op uw vertrek. Zo staan er u geen onaangename verrassingen te wachten wanneer u terugkomt. Uw verwarmingssysteem is een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding. Verwarmt u de kamers terwijl u op vakantie bent of is dit een verspilling van energie? Het hangt allemaal af van de tijd van het jaar.

Uw verwarming uitschakelen is niet altijd de beste oplossing.

Is de verarming uitschakelen een goed idee tijdens de vakantie? | Buderus

Als u op vakantie gaat, wilt u liefst geen energie verbruiken in uw eigen huis. Dit kost niet alleen geld, het is ook slecht voor het milieu.  Uw huis verwarmen kost energie, dus u kunt zich afvragen of u de temperatuur van het verwarmingssysteem tijdens de vakantie moet aanpassen.

Het lijkt logisch om de verwarming volledig uit te schakelen. Want wat niet draait, kan ook geen energie verbruiken. Deze logica werkt helaas niet altijd. Als de temperatuur in de kamers te sterk afkoelt, vraagt het meer energie om de kamer weer op te warmen  dan dat u bespaart door de verwarming uit te zetten. Dat geldt ook voor de opslag van warm water. Als het waterreservoir volledig afgekoeld is, kunnen de veronderstelde besparingen al snel tot extra kosten leiden. De volledige uitschakeling van verwarming en warm water is daarom alleen de moeite waard tijdens een langere vakantie. Deze methode wordt niet aangeraden voor spontane weekendtrips. Bovendien is de vraag of u tijdens uw vakantie moet verwarmen ook heel afhankelijk van het seizoen.

Geen verwarming tijdens uw zomervakantie.

De  omgevingstemperatuur heeft een invloed op het al dan niet afzetten van de verwarming. In de zomer is er meestal geen extra verwarming nodig. Dit geldt niet alleen voor het dagelijks leven, maar ook voor de vakantieperiode.

In de winter is verwarming noodzakelijk.

Laat ik best de verwarming draaien tijdens mijn vakantie? | Buderus

Het echte probleem doet zich alleen in de winter voor. Is het nodig om meerdere kamers te verwarmen als er niemand aanwezig is? Is dat een verspilling of een noodzaak? Het antwoord is duidelijk: bij een koude buitentemperatuur schakelt u  de verwarming best nooit volledig uit.

Want als u geld wilt besparen, zult u onaangenaam verrast worden. Zoals reeds vermeld, wordt er  aanzienlijk meer energie verbruikt om de gekoelde ruimtes opnieuw te verwarmen dan om ze op een constante temperatuur te houden. Idealiter daalt de kamertemperatuur niet onder de 12 graden, zelfs niet als u op vakantie bent. Dit maakt het niet alleen aangenamer thuiskomen na een vakantie, het is ook de meest effectieve vorm van verwarming.

Let op  voor schimmel en vorst als u de verwarming uitschakelt.

Als u de verwarming volledig wilt uitschakelen, neemt u ook een aantal risico’s. Als de kamertemperatuur te koel is, kan er schimmel ontstaan. Daarom houdt u best rekening met  een basistemperatuur. Idealiter zijn er vrienden of buren die ook regelmatig het huis komen verluchten. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid geminimaliseerd en vermijdt u  schimmel .

Vorst kan ook gevaarlijk zijn. Bij te lage temperaturen kunnen de waterleidingen bevriezen. Hierdoor kan er geen water door de leidingen lopen, wat al erg vervelend is. Daarnaast kunnen de leidingen uitzetten en schade veroorzaken. In het ergste geval kan de waterleiding breken. Het is daarom aangeraden om  de temperatuur in de badkamer en in de keuken constant te houden, hier bevinden zich immers de meeste waterleidingen.

Welke verwarmingsinstelling de juiste is, varieert van verwarmingssysteem tot verwarmingssysteem en is ook afhankelijk van de bestaande isolatie. De kamertemperatuur e  is ook belangrijk. Zelfs als u op vakantie bent, mag dit niet onder de 12 graden dalen. Idealiter is dit  zelfs 15 graden.

Elektronische hulpmiddelen om uw verwarming te regelen op vakantie.

Er zijn middelen die u helpen om de juiste kamertemperatuur te vinden. U kunt bijvoorbeeld investeren in een slimme thermostaat, die de temperatuur nauwkeurig en vooraf regelt . Moderne verwarmingssystemen kunnen zelfs op afstand, met behulp van een app worden aangestuurd. Zo heeft u altijd een overzicht van de situatie in uw huis en kunt u de temperatuur ook tijdens uw vakantie aanpassen. Als de weersveranderingen en buitentemperaturen bijvoorbeeld onverwachte vorstschade dreigen te veroorzaken, kunt u de verwarming eenvoudig aanpassen vanop afstand. Dan staat niets een zorgeloze vakantie in de weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Bert Mees (ipv Maes) schreef:

  Technisch gesproken is het nooit een goed idee om uw ketel electrisch uit te schakelen.
  Iedere ‘moderne’ ketel, die van ons al meer dan 25 jaar, een interne regeling waardoor de pomp minimum 1 x per dag heel even gaat draaien. Dit kost haast geen energie, maar belangrijker is dat hierdoor de pomp bijna nooit komt vast te zitten.
  een fenomeen dat steevast bij iedere aanvang van het stookseizoen in september het geval was 25 jaar geleden.

  het volstaat meestal wel om de pomp even ‘een draai te geven’ waardoor deze loskomt en weer vertrokken is, maar meestal betekent dit dus wel de tussenkomst van een vakman, dus kosten.

  Verder is het zo dat in de winterperiode de ketel zichzelf beschermd tegen vorstgevaar. Tenminste als de ketel electrisch niet is uitgeschakeld en de gastoevoer open is blijven staan.
  Vanaf het moment dat de keteltemperatuur onder de 5 graden daalt, zal de ketel ook om minimum vermogen beginnen branden.