De blog van de verwarmingsexperts
30/07/2019

Bespaar elektriciteit tijdens uw vakantie: enkele tips en tricks.

Het is misschien wel de beste tijd van het jaar. Nadat de koffers zijn ingepakt, wacht u een welverdiende vakantie. Maar voordat u op vakantie gaat, maakt u ook best uw huis klaar voor uw vertrek. En dat betekent meer dan alleen het afsluiten van de voordeur. Uw elektriciteitsmeter staat namelijk niet stil, ook al is er geen actief verbruik. Dat kost niet alleen geld, maar is ook schadelijk voor het milieu. Om onnodig elektriciteitsverbruik tijdens de vakantie te vermijden, houdt u best rekening met een aantal zaken.

Schakel de apparaten uit: koelkast, verwarming, vriezer.

Sommige elektronische apparaten werken ook als er niemand thuis is. Eerst en vooral is er de koelkast. Dit is een echte stroomvreter, maar onmisbaar in het dagelijkse leven. Als u elektriciteit wilt besparen, schakelt u de lege koelkast tijdens uw vakantie best uit.

Welke toestellen uitschakelen als u op vakantie vertrekt? | Buderus

Hetzelfde geldt voor de vriezer. Hier kunt u kosten besparen als u  de voorraad voor de vakantie opgebruikt. Ontdooi regelmatig de vriezer, zo verhoogt u de levensduur van het apparaat.

U kunt de boiler ook uitschakelen wanneer deze niet in gebruik is. Het warm houden van het water brengt kosten met zich mee, zelfs als er geen water wordt afgevoerd. Bij grotere boilers is deze maatregel alleen de moeite waard tijdens een langere vakantie, omdat de opwarming van het water natuurlijk ook energie kost.

Schakel uw verwarmingssysteem  alleen uit tijdens uw zomervakantie. In de winter loopt u het risico dat  er schade ontstaat aan de leidingen door mogelijke vorst.

Neem onopgemerkte stroomvreters van het net om elektriciteit te besparen op vakantie.

Wat zijn elektrische toestellen die veel energie verbruiken als ik ze niet uitschakel? | Buderus

Een vaak onopgemerkte stroomvreter is de stand-by-modus van veel apparaten. Deze modus is praktisch in het dagelijks leven omdat de toestellen snel klaar zijn voor gebruik. Als u op vakantie bent, kost dit comfort u echter veel geld. De stand-by-modus is beschikbaar voor televisies, computers, stereo-installaties en vele andere huishoudelijke apparaten. De eenvoudigste en meest betrouwbare manier is om de stekker eruit te trekken. Zo bent u zeker dat het apparaat uit staat en dat er geen verborgen stand-by-modus actief is. Een stekkerdoos met schakelaar zou een verstandige aankoop zijn. Zo kunnen meerdere apparaten tegelijk worden uitgeschakeld. Zo bespaart u niet alleen op vakantie, maar ook in het dagelijkse leven, als de tv en de spelconsole elke avond volledig worden uitgeschakeld.

Er zijn overal in huis elektronische toestellen die de meeste mensen niet eens opmerken, maar die toch elektriciteit verbruiken als niemand deze gebruikt. Apparaten met een klokfunctie zijn hier een voorbeeld van. En dat is niet alleen de wekkerradio. In sommige gevallen hebben ovens, koffiemachines of printers ook displays die steeds de tijd aangeven. U bespaart  stroom door de stekker uit het stopcontact te trekken.

Een ander alledaags object dat vaak wordt vergeten, is de WLAN-router. Deze router heeft niet alleen veel verlichting, maar zijn eigenlijke werking kost ook elektriciteit. Het WLAN-signaal wordt doorgestuurd, zelfs op vakantie. Als niemand het WLAN gebruikt, wordt de router best van het stroomnet verwijderd. Zodra de vakantie voorbij is, wordt de router weer aangesloten en is deze na een paar minuten weer klaar voor gebruik.

Controleer altijd mogelijke stroomverbruikers voor vertrek.

Wat mag ik niet vergeten voor ik op vakantie vertrek? | Buderus

Controleer alle kamers voor u op vakantie vertrekt. Apparaten die nog per ongeluk worden ingeschakeld, kunnen u veel geld kosten. Zijn alle lampen uit? Staat de televisie niet meer op stand-by? Is de verwarming- en warmwaterbereiding correct ingesteld? Als u de zekeringen om veiligheidsredenen wilt uitschakelen, vraagt u  zich best op voorhand af of alle apparaten echt uitgeschakeld moeten worden. Als het vriesvak niet ontdooid is of als de telefoon en het antwoordapparaat ingeschakeld moeten blijven, wordt deze methode niet aanbevolen en kan dit tot onaangename verrassingen leiden.

De controle over al deze aspecten zorgt voor rust tijdens uw vakantie en het voorkomt ook onnodige kosten. Bovendien wordt het geld dat op vakantie wordt bespaard ook veel beter geïnvesteerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *