De blog van de verwarmingsexperts
29/07/2019

Vloerverwarming: werking, types en technieken.

Tegenwoordig wordt vloerverwarming niet langer als een luxe beschouwd, maar als een deel van het moderne verwarmingscomfort. Naast vloerverwarming met warm water zijn er ook vloerverwarmingssystemen die op elektriciteit werken. Aan de hand van het juiste ontwerp geniet u van vele voordelen.

Vloerverwarming met warm water of elektrische vloerverwarmingssystemen.

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen vloerverwarming op basis van warm water en via elektriciteit.

Bij vloerverwarmingssystemen met warm water stroomt het water met een lage temperatuur (maximum 40 °C) door de leidingen die onder de vloer of in de wand aangebracht zijn. Een verwarmingscircuitverdeler zorgt voor de verdeling naar de verschillende ruimten en een pomp voor de circulatie van het warme water. Een kamerthermostaat, al dan niet in combinatie met een weersafhankelijke regeling, geeft de informatie door aan de verwarmingsbron. Deze zorgt ervoor dat de juiste temperatuur ingesteld wordt.

Bij elektrische vloerverwarmingssystemen worden stroomdraden, verwarmingsmatten of verwarmingsfolie met een hoge weerstand onder de vloerbedekking gelegd. Ze worden gevoed door elektriciteit, waardoor deze warm worden. Deze oplossing vereist een hoge thermische geleidbaarheid van de dekvloer. De regeling gebeurt via kamerthermostaten en temperatuursensoren op de vloer.

Opbouw van een vloerverwarmingssysteem.

Wat zijn de verschillende soorten van vloerverwarming? | Buderus

Een vloerverwarmingssysteem bestaat uit een aantal lagen. De dragende ondervloer wordt in eerste instantie afgedekt met warmte- en geluidsisolatie. Vervolgens worden de watervoerende leidingen er opgelegd in een specifieke cementdekvloer (chape) of in montageplaten. Hierboven komt een vloerafwerking naar keuze, zoals bijvoorbeeld tegels, parket of laminaat.

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten van vloerverwarming:

Natte systemen: Hier worden de verwarmingsbuizen in de (natte) cementdekvloer gelegd. Dit wordt meestal toegepast bij nieuwbouw.

Droge systemen: Hier bevinden de verwarmingsbuizen zich meteen onder de vloerbedekking in voorgevormde (droge) isolatieplaten. Deze systemen zijn ideaal om te gebruiken in houtskeletbouw of waar een beperkte opbouwhoogte van belang is.

Moderne vloerverwarmingssystemen zijn geschikt voor alle soorten van vloeren: keramische tegels, tapijt, parket of laminaat.

Vloerverwarming in nieuwbouw en renovaties: houd rekening met de installatiehoogte.

Vloerverwarming is eenvoudig te plannen en te installeren in nieuwe gebouwen. Bij renovaties is dit iets moeilijker omdat de plaatsing van watervoerende leidingen onder de vloerbedekking de vloerstructuur zal  verhogen. Dit is slechts in beperkte mate mogelijk in oude gebouwen.

Een economischere optie is de gedeeltelijke implementatie van de vloerverwarming, bijvoorbeeld als keuken- en badkamerverwarming. In andere ruimtes kunnen klassieke radiatoren op hun plaats blijven.

Voordelen van vloerverwarming: hoog wooncomfort en lage verwarmingskosten.

Kan ik vloerverwarming plaatsen in een oudere woning? | Buderus

Eén van de belangrijkste voordelen van vloerverwarming zijn de lage verwarmingskosten: gebruikers genieten gemiddeld  van een besparing tot 10 % op de stookkosten in vergelijking met klassieke radiatoren.

Dankzij een gelijkmatige warmteverdeling over een groot vloeroppervlak bereikt u snel een comfortabel warmtegevoel. De thermostaat kan enkele graden lager gezet worden om hetzelfde warmtecomfort te bekomen als met radiatoren.

Minder luchtbeweging vermindert ook de blootstelling aan stof, wat niet alleen goed is voor mensen met een allergie. Bovendien zijn er geen radiatoren aanwezig, waardoor de ruimte voor inrichting en design in de woning aanzienlijk toeneemt.

Nadelen van vloerverwarming: langzame regeling en moeilijke herstellingen.

Een nadeel van vloerverwarming is de trage opwarmtijd in vergelijking met radiatoren. Afhankelijk van de grootte van de vloerbedekking en de dekvloer waarin de verwarmingskringen zijn ingebed, kan het tot een half uur duren voordat u een verandering van de temperatuur waarneemt.

Herstellingen zijn moeilijk en duur door de inbedding van de watervoerende leidingen in de bodemstructuur. Het is daarom uiterst belangrijk dat herstellingen uitgevoerd worden door  een vakman. Dit omvat ook het garanderen van zuurstofdiffusie door het gebruik van consequent hoogwaardige materialen in alle componenten.

Welk verwarmingssysteem is geschikt voor vloerverwarming?

Moderne vloerverwarmingssystemen kunnen worden gecombineerd met olie- en gasketels. Aangezien vloerverwarmingssystemen op  een lage temperatuur werken, zijn ze vooral ideaal in combinatie met een warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Geert Vanderbeeken schreef:

  Beste,
  Voor onze verbouwing zijn we aan het overleggen over welk type vloerverwarming we wensen. Zeker omdat in een deel van het huis (living, gang) er een beperkte opbouwhoogte is boven de bestaande betonvloer (met kelder eronder). Hier is er slechts 5-6 cm chappe mogelijk. In de uitbouw, en in het gedeelte van de zitplaats waar de bestaande balkenvloer vervangen zal worden door een systeem van potten en balken stelt zich het probleem van opbouw minder.

  Langs de ene kant hebben we een offerte van een bedrijf dat de vloerverwarming rechtstreeks in de chappe inslijpt (Briotherm). Langs de andere kant hebben we een offerte van de sanitairman die wil werken met twee systemen. In het deel met beperkte opbouw wil hij gaan voor een systeem van noppenplaat (Viega Fonterra), in het andere gedeelte met een klassiek systeem van potten&balken, druklaag en PUR isolatie, hetgeen een dikte heeft van minstens 15 cm boven de druklaag.

  Ik had graag onafhankelijk advies gehad want beide zijn erg overtuigend. Ik wens hier zeker een vergoeding voor te betalen.

  Mvg,
  Geert

  1. Jean Maes schreef:

   Beste meneer Vanderbeeken,

   Graag verwijs ik naar u naar het volgende over het plaatsen van vloerverwarming, eventueel in combinatie met een warmtepomp.
   De principes voor het plaatsen van vloerverwarming zijn eigenlijk heel simpel.
   Het voordeel ervan is dat je kan werken met een lage cv-watertemperatuur voor het verwarmen van uw woning.
   Een tweede voordeel is dat de dikte van de chape ervoor zorgt dat u warmte kan bufferen om een bepaalde periode te kunnen overbruggen. Bijvoorbeeld in de nacht zonder dat de verwarmingsinstallatie moet opspringen.

   Het eerste systeem dat u beschrijft in uw mail is uiteraard heel gemakkelijk ( lage hoogte ) als u wilt voorkomen dat de vloer moet opengebroken worden. Hierbij de voordelen en de nadelen van het systeem.

   1. Voordelen
   • Geen of nauwelijks breekwerk. Snelle plaatsing mogelijk
   • Snelle opwarming van de ruimte omdat er weinig warmte moet gebufferd worden.
   2. Nadelen
   • Beperkte thermische massa van de vloer ( ruimte wordt snel warm maar ook snel koud )
   De verwarmingsinstallatie zal dan ook sneller moeten opspringen en een bepaalde periode overbruggen is niet mogelijk
   • Door de beperkte isolatiedikte onder de verwarmingsbuizen krijgt u thermische (warmte) verliezen via de ondergrond. Het systeem zal dan ook minder rendabel werken.

   Het tweede systeem dat u in uw bericht beschrijft ( meer isolatie maar hoger ) vergt beduidend meer breekwerk maar heeft zijn voordelen en het is eigenlijk beter dan systeem 1.

   1. Voordelen:
   • Thermische buffering mogelijk wat leidt tot een verwarmingssysteem met minder starts en stops. Het systeem zal dan ook rendabel werken.
   • Lagere verwarmingskost
   • Door de dikkere isolatie onder de verwarmingsbuizen zal er weinig of geen warmte verloren gaan via de ondergrond
   • Het kan zijn dat het systeem op zich ook goedkoper is, maar het noodzakelijke, voorbereidende werk bij een renovatie maakt het systeem duurder.
   2. Nadelen:
   • Hogere kost bij een renovatie.
   • Trage opwarming van de ruimte ( bij deze optie moet de kamertemperatuur het best constant blijven ( geen nachtverlaging van de ruimtetemperatuur )
   • Breekwerk en dikkere vloer. De totale hoogte van de ruimte wordt minimaal 10 cm lager. ( chape, buizen, isolatie, afwerkingsvloer )
   Indien mogelijk geniet optie 2 mijn voorkeur. Het voorstel om beide systemen te combineren, afhankelijk van de ruimte, van uw loodgieter vind ik ook goed.
   Probeer dan wel zoveel mogelijk voor optie 2 te gaan.
   Tips:

   • Vloerverwarming + parket gaat slecht samen omdat de parket als een semi-isolatie werkt. U heeft dan meer vermogen nodig om deze isolatie te overbruggen. ( +/- 30 % )
   • Plaats geen vloerverwarming in slaapkamers of ruimtes waar een snelle opwarming en afkoeling gewenst is. Hier kan systeem 1 eventueel wel dienst doen.
   Een andere mogelijkheid is om hier met ventilo-convectoren ( lage temperatuurverwarming ) of overgedimensioneerde radiatoren te werken.

   Deze oplossing is vooral voor de Buderus-producten de moeite waard en ik raad u aan om een warmtepomp te combineren met een vloerverwarmingssysteem om het best mogelijke rendement te bereiken.
   Ook als u geen vertrouwde installateur heeft, vindt u die hier: https://www.buderus.com/be/nl/handelaar-zoeken/dealersearch/