De blog van de verwarmingsexperts
16/07/2019

Kan ik mijn zwembad verwarmen met een warmtepomp?

Wenst u ook in frissere periodes een duik te nemen in uw aangenaam verwarmde zwembad? Er bestaan een aantal oplossingen om uw zwembad te verwarmen met een warmtepomp, afhankelijk van uw situatie.

Een zwembadwarmtepomp: compact en voor een kleine prijs.

Als u uw zwembad wenst te verwarmen, kiest u meestal voor  de meest voor de hand liggende oplossing, namelijk een zwembadwarmtepomp. Dit type van warmtepomp staat naast het zwembad, zuigt het koude water op, verwarmt dit water en stuurt het vervolgens opnieuw naar het zwembad.

Dit systeem klinkt eenvoudig, maar het jaarlijks onderhoud is zeer omslachtig. Aangezien de zwembadwarmtepomp het hele jaar door buiten staat, is deze ook heel gevoelig voor externe factoren, zoals onweer, zonlicht, wisselende temperaturen en eventuele vriesschade. Vooral vriesschade is een veelvoorkomend probleem. Men vergeet  vaak om de warmtepomp af te koppelen in de winter en om deze veilig op te bergen. Het gevolg: de warmtewisselaar is beschadigd en dit wordt pas opgemerkt als het toestel tijdens de zomer opnieuw gebruikt wordt.

Een zwembadwarmtepomp wordt meestal geplaatst door een zwembadplaatser en niet door een verwarmingsinstallateur. Om dit snel en grondig te herstellen, heeft een zwembadplaatser soms onvoldoende technische kennis over de werking van een warmtepomp. Daarnaast worden zwembadwarmtepompen vaak in het buitenland geproduceerd, waardoor de  dienstverlening, bijvoorbeeld in het geval van garantie, moeilijker kan verlopen.

Zwembadwarmtepomp

Voordelen

 • Compact
 • Lagere investering

Nadelen

 • Heel gevoelig voor externe factoren
 • Moeizaam onderhoud of herstelling

Een warmtepomp met fotovoltaïsche zonnepanelen: hernieuwbaar en duurzaam.

Een alternatief is de keuze voor een (verwarmings)warmtepomp in combinatie met PV-panelen. Deze oplossing is iets prijziger, maar is wel duurzamer. De warmtepomp staat binnen in uw huis en is dus beschermd tegen externe invloeden. Tijdens de zomermaanden wekken de PV-panelen elektriciteit op en kan het zwembad zo goed als gratis verwarmd worden. Tijdens de winter zorgt de warmtepomp dan, naast sanitair warm water, ook voor verwarming. De verwarming kan opgesplitst worden  in 4 verschillende verwarmingskringen. Er wordt bij voorkeur gewerkt met vloerverwarming. Een verwarmingsketel is hier niet meer nodig, wat deze combinatie vooral geschikt maakt voor nieuwbouw of goed geïsoleerde woningen.

Het is ook mogelijk om het zwembad te verwarmen met de warmtepomp zonder PV-panelen. In de meeste gevallen is dit economisch minder interessant.  Een zwembad bevat gemiddeld 100.000 liter water dat constant op temperatuur moet worden gehouden en dus veel energie nodig heeft.

Warmtepomp met fotovoltaïsche panelen

Voordelen

 • Verwarmingssysteem voor de hele woning
 • Gratis zwembadverwarming in de zomer dankzij opgewekte elektriciteit

Nadelen

 • Grotere investering
 • Niet van toepassing als verwarming via condensatieketel gewenst is

Zonnepanelen: efficiënt en modulair.

In plaats van PV-panelen in combinatie met een warmtepomp te plaatsen, kunt u ook opteren om het zwembad in de zomermaanden zo goed als gratis op te warmen via thermische zonnepanelen. Om een gemiddeld zwembad op te warmen, zijn er 6 tot 8 panelen nodig. Deze kunnen zowel horizontaal als verticaal op het dak geplaatst worden.  De zon warmt de zonnepanelen op, die op hun beurt een glycolmengsel (water + antivries) opwarmen. Via een warmtewisselaar geeft deze vloeistof zijn warmte af aan het zwembad. Dit systeem is vooral interessant voor woningen die verwarmd worden met  een condensatieketel op aardgas en waar er geen interesse is om het systeem te vervangen door een oplossing op basis van hernieuwbare energie.

Zonnepanelen

Voordelen

 • Zeer rendabel in de zomer en in het tussenseizoen (mei tot oktober)
 • Kleinere investering

Nadelen

 • Verwarmingsintensiteit is afhankelijk van de weerscondities
 • Geen premies voor zonnepanelen voor zwembaden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Van Der Straeten Chris schreef:

  Beste,

  Ik had graag een advies rond mijn woning en zwembad en de verwarming.

  Adres : Kleinheide 10, 1500 Halle

  De woning is groot, dateert origineel uit 1961. Epc is redelijk ongunstig. Isolatie zou nog moeten verbeterd worden.

  Ik heb een mazoutketel (niet consenderend) (dateert + – 2010)

  De leidingen van het zwembad komen toe in hetzelfde lokaal als de mazoutketel en boiler. Hier staat ook de zwembadpomp en filter.

  De leidingen van het zwembad zouden in principe nog goed moeten zijn?

  Vroeger was er een warmtewisselaar om met de mazoutketel het zwembadwater te verwarmen, maar dit lijkt stuk. Het zou ook niet economisch/ecologisch zijn om met de mazout het zwembad te verwarmen denk ik.

  Tevens heb ik zonnepanelen, die naar ik schat per jaar 5000kWh opbrengen
  Op een zonnige zomerdag heb ik typisch 30kWh.

  Ik zou eens willen kijken of ik een warmtepomp kan installeren voor het zwembadwater en deze ook kan gebruiken voor verwarming van het huis EN/OF sanitair water?

  De Boiler kan eventueel vervangen worden, aangezien deze toch vrij klein is.

  Groeten,

  Chris Van Der Straeten

  1. Jean Maes schreef:

   Beste meneer Van Der Straeten,

   Voor u hebben wij een warmtepomp die precies bij uw huidige situatie past.

   Onze hybride warmtepompen werken bijvoorbeeld perfect samen met een ketel.

   Via de hybride functie wordt er altijd gekozen voor de meest goedkope oplossing in combinatie met comfort.
   De bestaande mazoutketel kan blijven, maar zal worden aangestuurd door de regeling van de warmtepomp.
   Indien het voordeliger is om te verwarmen met de warmtepomp, zal dit gebeuren. Blijkt het goedkoper om de ketel in te schakelen of is het nodig dat de warmtepomp samenwerkt met de ketel dan wordt dit ook zo gerealiseerd.
   Voor de aansturing van het zwembad wordt er een extra kring aangemaakt die via de speciale zwembadmodule omschakelt indien er een warmtevraag komt van de zwembadregeling.
   Ook Sanitair warm water kan worden aangemaakt via de warmtepomp of een combinatie van beide warmteopwekkers.

   De regeling geeft de volgende prioriteit:

   1. Sanitair warm water
   2. Verwarming
   3. Zwembad

   U kunt hier kiezen tussen een hybride warmtepomp van het type:

   Monobloc: WPL ARB ( duurder maar betere prestaties en minder luidruchtig )

   4-6-8-11-14 kW

   Split: WPLS.2 RB ( goedkoper, maakt meer lawaai en geeft iets minder goede maar uitermate hoge prestaties )

   4–6-8-11-13-15 kW

   Voor verdere vragen kunt u ons altijd contacteren.

 2. de brandt schreef:

  Beste Jean,
  Ik had graag advies m.b.t. het verwarmen van onze woning (zeer laag EPC) en toekomstig zwembad (5x3m).
  Woning met vloerverwarming wordt momenteel verwarmd op aardgas. Er is echter wel een zonneboiler (BAXI 300L) voorzien, maar de collectoren zijn nog niet aanwezig. Zwembad in de tuin (5×3) wordt binnenkort aangelegd en we vroegen ons af welk systeem (type warmtepomp?) en investering(en) (collectoren voor boiler en/of zonnepanelen?) nuttig en duurzaam zijn. We wensen bij voorkeur het hele jaar door gebruik te maken van het zwembad.
  msg,
  Koen

  1. Jean Maes schreef:

   Beste meneer de Brandt,

   Als we toekomstgericht denken is een verwarmingssysteem op hernieuwbare energie de beste keuze.
   De waarde van de woning zal alleen maar stijgen en zal bij een eventuele verkoop ook sneller verkocht zijn t.o.v. een woning die verwarmd wordt met aardgas.
   We moeten echter ook eerlijk blijven en de dure kost van elektriciteit zorgt ervoor dat een warmtepomp zeer interessant is als deze gecombineerd wordt met PV-panelen ( fotovoltaïsch ).
   Zonder deze panelen zal het verwarmen van de woning en zwembad goedkoper zijn met een gasketel als de buitentemperatuur zakt onder de 5° c.
   Weet echter ook dat de overheid op korte en/of middellange termijn af wil van fossiele brandstoffen.

   Thermische panelen ( Solar ) zorgen ervoor dat u in 60% van de gevallen uw woning kan verwarmen ( 100% of een groot stuk ervan ) en Sanitair warm water maken aan een zeer beperkte kost. De energie van de zon is nog altijd gratis; Ook het zwembad opwarmen via de thermische panelen zal u een serieuze besparing opleveren.
   De installatie van zo’n systeem is wel duur. Om te verwarmen, sanitair warm water maken en ook nog een zwembad opwarmen kan alleen als u minstens 10 solarpanelen koppelt aan een buffervat ( PNRZ 1000 ) van 1000 liter.
   U krijgt wel subsidies voor het systeem als u het alleen gebruikt voor de verwarming van uw woning en niet voor de verwarming van het zwembad.

   PV-panelen plaatsen in combinatie met een slimme meter is in uw geval heel interessant. Een groot deel van de opgewekte elektriciteit kan immers gebruikt worden om uw zwembad op te warmen met een warmtepomp. Vanaf volgend jaar zijn hier ook subsidies voor voorzien.

   In uw geval zou ik kiezen voor onderstaande oplossing.

   • Een hybride warmtepomp die samenwerkt met uw gasketel en altijd de goedkoopste manier van verwarmen kiest. In de zomer en middenseizoen warmt de warmtepomp het zwembad op en in de winter als het koud is zal de gasketel het overnemen. Eventueel kunnen beide systemen samenwerken om op de meest optimale en goedkoopste manier uw woning en zwembad te verwarmen.
   • 10 kWpiek aan Pv-panelen om het verbruik van de zwembad circulatiepomp + de warmtepomp te compenseren.
   • De bestaande solarinstallatie kan dan nog aangesloten blijven voor de productie van Sanitair warm water.

   Voor de verschillende systemen heeft ook recht op subsidies via uw netbeheerder. Meer informatie vindt u hier: https://www.buderus.com/be/nl/expertise/actueel/premies-subsidies/

   Indien u nog vragen heeft over het systeem kunt u altijd een afspraak maken met een gespecialiseerde installateur via deze link: https://www.buderus.com/be/nl/handelaar-zoeken/dealersearch/

 3. Tom schreef:

  Beste Jean,

  Binnenkort starten we met de aanleg van een zwembad dat ik graag het ganse jaar door zou verwarmen.
  Volume is +/- 70000 liter.

  We voorzien zowieso al wel een goede isolatie voor het bad met de nodige afdekking.

  Is dit realistisch om dit met een combinatie van PV panelen met een invertor warmtepomp opgelost te krijgen of zal dit onvoldoende zijn.
  Graag hadden we dit willen installeren vrij van onze huidge woning (zelfbedruipend systeem, eventueel met thuisbatterij?).

  Alvast bedankt

  1. Jean Maes schreef:

   Beste Tom,

   Het antwoord op deze vraag is niet eenvoudig. Alles hangt er van af hoe snel u uw zwembad opgewarmd wilt zien worden en hoe goed uw zwembad de warmte vast zal houden.

   Initieel dient het water van 5° (binnenkomend water) naar 28° (gewenste temperatuur zwembadwater) opgewarmd te worden.
   Dit heeft uiteraard meer tijd nodig dan wanneer het zwembad op temperatuur staat en er bijvoorbeeld slechts van 23° naar 28° dient opgewarmd te worden.

   Dit gaat puur over het opwarmen van het zwembad, ik heb geen zicht op de verliezen die tijdens de dag/nacht zullen optreden. Ik kan dus ook geen elektrisch verbruik van de warmtepomp inschatten.
   Zelfs met een verliesberekening is het nog giswerk naar het jaarlijks elektrisch verbruik wegens afhankelijk van verschillende onbekende factoren.

   SCHATTING: om 70000 liter op te warmen van 5° (binnenkomend water) naar 28° :

   70000 liter x 4,187 (soortgelijke warmte van water) x 23° (temperatuurverschil 5° – 28°) x 1/3600 x 1,2 = 2247kW nodig om dit in 1 uur op te warmen.
   Nu kunt u schatten naargelang de termijn waarop het zwembad opgewarmd dient te worden :
   – Bv. 150 uur : 2247 / 150 = 14,98kW benodigd vermogen
   – Bv. 100 uur : 2247 / 100 = 22,47kW benodigd vermogen
   Let wel : dit is een ruwe schatting en verbindt ons als vennootschap niet.
   Indien u hier liever professioneel advies over krijgt in persoon kunt u via de volgende link een gespecialiseerde installateur raadplagen: https://www.buderus.com/be/nl/handelaar-zoeken/dealersearch/

 4. Tom Timmerman schreef:

  Beste Jean,
  wat je hier beschrijft is exact waar we naar op zoek zijn.
  We willen onze oude ketel vervangen door een warmte pomp en ook een zwembad aanleggen.
  We hebben al zonnepanelen liggen en willen nu met de warmtepomp het huis verwarmen (en eventueel verkoelen), en het zwembad verwarmen.
  Wat is de prijs van dit type installatie?
  Groetjes,
  Tom

  1. Jean Maes schreef:

   Beste meneer Timmermans,

   Omdat ik te weinig weet over uw woning (grootte van de woning, hoeveelheid sanitair warm water, grootte van het zwembad) kan ik u nu geen advies geven. U kunt beter een installateur langs laten komen. U kunt hier een afspraak maken: https://www.buderus.com/be/nl/handelaar-zoeken/dealersearch/