De blog van de verwarmingsexperts
04/02/2019

Moet ik veel uitbreken om mijn verwarming te vernieuwen?

Uw nieuwe verwarmingsketel kan meestal geplaatst worden zonder extra breekwerken. Bij de meeste ketels komen de leidingen overeen met uw oude ketel. Zo kan uw verwarming op enkele uurtjes vervangen worden. Alles hangt natuurlijk af van de keuze van uw verwarmingssysteem.

Muren uitbreken.

Uw bestaande leidingen kunnen bijna altijd hergebruikt worden om een nieuwe installatie op aan te sluiten. Als u een nieuwe verwarming gaat kiezen, zal men steeds vragen naar uw huidige verwarmingssysteem. Zo kan men nagaan of  de buizen opnieuw gebruikt  kunnen worden. Indien u wenst over te stappen van een verwarming op warm water, zoals radiatoren en vloerverwarming, naar een op lucht toevoer, via luchtbuizen en ventielen, zal hiervoor wel veel opengebroken moeten worden. Dit raadt uw verwarmingsinstallateur meestal af. Indien u toch wenst te wisselen van systeem, kan u dit best veranderen wanneer u grondige renovaties aan het uitvoeren bent. Als u een nieuw huis bouwt, denkt u  best goed na over welk systeem u wenst.

Wat moet er allemaal vervangen worden als u een verwarmingsinstallatie vernieuwd? | Buderus

Duur van de vervanging.

Een nieuwe verwarmingsketel plaatsen klinkt voor vele mensen als een grote en ingewikkelde klus. Onze verwarmingsexperts kennen het productgamma zeer goed en kunnen op enkele uren tijd  een nieuwe ketel plaatsen. Indien u kiest voor een nieuw systeem, zoals een warmtepomp of zonne-energie, moet u rekenen op enkele dagen werk. Laat u niet afschrikken door deze installatietijd, want deze investering in ecologische systemen heeft een snelle terugverdientijd. Indien u binnen ook uw radiatoren wenst te vervangen, kan u dit laten uitvoeren zonder al te veel moeite. Bij de vervanging van radiatoren kunnen de bestaande buizen hergebruikt worden, eventueel met een tussenstuk voor de juiste aansluiting. De vervanging van radiatoren duurt langer dan die van een ketel. Dit komt omdat het water eerst uit de radiatoren gelaten moet worden.

Warmtepomp installeren.

Een warmtepomp installeren is complexer. Dit komt omdat een deel van de warmtepomp (bijna) altijd buiten uw huis geïnstalleerd dient te worden. Daarnaast moet er een verbinding voorzien worden naar binnen. Hoe dichter uw ketel zich bij de buitenmuur bevindt, hoe sneller en makkelijker de aansluiting kan verlopen. Reken voor de installatie van een warmtepomp  op enkele dagen werk.

Een goede tip: extra isolatie.

Neemt u met de renovatie van uw energiesysteem ook de rest van uw woning onder handen? Vergeet dan zeker niet om goed te isoleren. Buitenmuren die de koude in de winter tegenhouden, vergroten het rendement van uw nieuwe warmtepomp of condensatieketel gevoelig. Ook in de zomer hebt u er genot van omdat de hitte dan minder snel uw huis binnendringt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Emile Speltincx schreef:

  Beste, wij zijn een appartementsgebouw van 5 app. Twee zijn nog in bezit van een oude (20 j) ketel, twee andere hebben een recente (2 – 5j) HR ketel en één eigenaar heeft een condensatieketel ( 9j) met in en uitlaat door de schouw. Onze vraag is als iedereen zou overstappen naar een condensatieketel is er dan wel genoeg plaats voor 10 buizen (5in en 5 uitlaat). Wat is de diameter van een inlaatbuis en een uitlaatbuis. Als er aanpassingen moeten gebeuren aan de schouw zijn deze kosten dan gemeenschappelijk.
  Met vriendelijke groeten,

  1. Expert schreef:

   Hallo, uw situatie is heel gewoon en niet zo complex als het lijkt.

   Het is namelijk relatief eenvoudig om de gehele installatie te vervangen door condensatieketels van hetzelfde type. Dit vereist echter niet de installatie van meerdere leidingen voor rookafvoer. Inderdaad, in dit geval heeft uw collectieve schoorsteen enkel een rookafvoerpijp nodig. De luchttoevoer gaat door de ruimte tussen deze pijp en de wanden van de schoorsteen. De ketels moeten goed op deze leiding zijn aangesloten.
   Met betrekking tot de grootte van de leiding, die helaas afhankelijk is van het type ketel, het vermogen, etc., raad ik u aan om contact op te nemen met een installateur voor advies.
   U kunt contact opnemen via deze link: https://bit.ly/2Jut4xV

   Een andere oplossing is om te kiezen voor één enkele ketel voor het hele gebouw met afzonderlijke verwarmingscircuits voor elk appartement.

 2. Colpaert daniel schreef:

  Offerte voor mogelijke vervanging

  1. Expert schreef:

   Indien u een offerte wenst te ontvangen, raden wij u aan deze aan te vragen bij verschillende installateurs.
   Om dit te doen, kan ik u aanbevelen om op deze link te klikken: http://tiny.cc/ebeh6y