De blog van de verwarmingsexperts
04/02/2019

Moet ik letten op het energielabel van een verwarmingsketel?

Een energielabel is een hulpmiddel om het rendement van uw verwarmingsketel te voorspellen. Daarnaast houdt een energielabel ook rekening met de milieuvriendelijkheid uw ketel. Het ideale hulpmiddel om de keuze te maken voor uw volgende verwarmingssysteem.

Wat is het energielabel?

Wat staat erop het energielabel? | Buderus

Het energielabel toont zowel hoe goed een verwarmingsketel werkt en hoe goed een warmwaterinstallatie werkt. Hoe hoger en hoe groener het vakje , hoe beter uw ketel zal zijn volgens algemene normen. Heeft uw verwarmingsketel een oranje D-score? Dan betekent dit dat uw ketel niet de beste kwaliteit heeft of dat deze niet milieuvriendelijk is.

Vanaf eind september 2019 zullen de scores E,F en G verdwijnen. De moderne verwarmingsketels zouden allemaal minstens een D moeten behalen. Daarnaast wordt er een hogere categorie toegevoegd. Deze categorie richt zich op nieuwere verwarmingssystemen zoals o.a. warmtepompen.

Soorten labels.

U kan verschillende vormen van energielabels tegenkomen op producten. Energielabels bestaan vooral voor verwarming en sanitair. Deze kunnen ook gecombineerd worden, afhankelijk van de mogelijkheden van uw installatie.

Bij Buderus kan u veel verwarmingstoestellen met elkaar combineren. Indien u toestellen met elkaar combineert,  zal ook uw verbruik veranderen en kunt u hier een ander energielabel voor krijgen. Als u bijvoorbeeld een condensatieketel combineert met een warmtepomp, zal het verbruik van uw condensatieketel verminderen en dus zuiniger worden. Een milieuvriendelijke en kostenbesparende combinatie .

Wat staat er op het energielabel?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen  een energielabel voor een verwarmingsinstallatie en voor een sanitaire voorziening. Dit onderscheid wordt weergegeven door de icoontjes van een radiator of waterkraan. In het linkse vak staat aangegeven welke installaties u kan koppelen aan de verwarming. Dit kan gaan om zonnepanelen, boiler, thermostaat of een extra verwarmingsketel.

Niet vergeten: energielabels vermelden ook decibels!

Milieubewustheid  en energieverbruik zijn niet de enige dingen die u kunt aflezen van het label op uw nieuwe installatie voor verwarming of sanitair water. Bovenaan staan ook de decibels vermeld. Afhankelijk van de plaats waar uw ketel of warmtepomp staat, is dat natuurlijk erg relevant.

Om goed te vergelijken: moderne stofzuigers proberen onder de 70 decibel te duiken en koelkasten schommelen rond de 50 decibel. In elk geval is geluidsbeperking bij Buderus een cruciaal onderdeel in het ontwerpproces.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *