De blog van de verwarmingsexperts
04/02/2019

Kan ik een warmtepomp installeren in mijn huis?

Technisch gezien kan een warmtepomp in elke woning geïnstalleerd worden. Voor woningen tot 20 jaar oud is het eigenlijk altijd een goede investering. Voor oudere woningen kan dit ook interessant zijn, maar dit hangt af van de isolatie.

Soorten warmtepompen.

Warmtepompen bestaan in verschillende vormen en soorten. U kan een warmtepomp bijna altijd aansluiten aan uw huidige centrale verwarming. De warmte wordt gewonnen uit een natuurlijke bron zoals  water, lucht of bodem. Deze warmte wordt  omgezet in de vorm die nodig is voor uw verwarmingsinstallatie; water of lucht.

Lees hier hoe een warmtepomp juist werkt.

Wat moet er geïnstalleerd worden?

Hoe wordt een warmtepomp geïnstalleerd? | Buderus

Omdat er gewerkt wordt met natuurlijke middelen om warmte uit te winnen, is er meestal een deel van de installatie die buiten staat. Er wordt dus een opening voorzien in de muur om de binnen installatie met de buiteninstallatie te verbinden. De grootte van de opening is afhankelijk  van de keuze van de natuurlijke verwarmingsstof.

Om de twee systemen met elkaar te verbinden is het aangeraden dat uw binnen installatie dichtbij een buitenmuur staat. Dit is echter niet noodzakelijk. Een centrale verwarming die verder van de buitenmuur staat, kan ook verbonden worden. Al duren de werken dan wel wat langer.

Als u kiest voor een geothermische warmtepomp moet u rekening houden dat er een netwerk van buizen geplaatst dient te worden in uw tuin. Dit kan zowel een horizontaal of verticaal buizennetwerk zijn, afhankelijk van de beschikbare oppervlakte.

Indien u werkt met een watersysteem wordt er geboord om grondwater te kunnen winnen. Dit gaat dus maar om 2 buizen die diep in de grond worden geplaatst. Een buis om het water op te pompen en een buis om het water terug af te voeren.

Bij een lucht-water warmtepomp  wordt er een ventilator buiten de woning geplaatst die de lucht opzuigt. Hiervoor moeten dus geen graafwerken gedaan worden en daarom is het minder tijdsintensief. 

Hoelang duurt de installatie?

De installatietijd van een warmtepomp is afhankelijk van welk type warmtepomp u wilt plaatsen en waar de centrale verwarming is geplaatst. Hieronder vindt u een richtlijn van de plaatsingstijd van een warmtepomp.

Warmtepomp op lucht: ½ – 1 ½ dag
Warmtepomp op bodem: 3 dagen
Warmtepomp (grond)water: 1 week

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Rudy van calster schreef:

  Mijn zoon heeft juist een huis gekocht en we zijn nog op zoek naar een type verwarming dat hij zou kunnen installeren .

  1. Expert schreef:

   Geachte heer, het type verwarming dat bij uw zoon past, hangt af van verschillende factoren: de isolatie van het huis, de regionale wetgeving, de grootte van zijn huis, zijn behoeften of zijn budget.
   Zo is het vaak voor nieuwe woningen aan te raden om een warmtepomp met vloerverwarming te installeren. Ik raad u echter aan om een tool voor het aanvragen van een offerte te gebruiken om specifiek advies van een professional te krijgen.
   U kunt dit aanvragen via deze link: http://tiny.cc/ebeh6y