De blog van de verwarmingsexperts
21/01/2019

Hoe werkt een warmtepomp precies?

Een warmtepomp haalt haar energie uit natuurlijke bronnen zoals lucht, water of bodem. Uit deze bronnen kan u warmte winnen die cruciaal is om uw warmtepomp aan te sturen. De warmtepomp zet deze natuurlijke warmte om naar de juiste temperatuur voor uw verwarmingssysteem.

Onttrekken van warmte.

U kan warmte uit verschillende natuurlijk bronnen onttrekken en omzetten in verschillende stoffen. Om een duidelijk voorbeeld te geven gaan we uit van een luchtwaterwarmtepomp.

In eerste instantie wordt er lucht opgezogen (meestal buitenlucht). In de lucht zitten thermische deeltjes die voor warmte zorgen. Aangezien de warmtepomp de lucht opneemt,  gaat de koelvloeistof in de buizen opwarmen en verdampen. Koelvloeistof kookt al bij -24°C en zal dus ook verdampen bij lage temperaturen zoals in de winter. Deze verdampte deeltjes zijn echter nog niet warm genoeg om uw verwarmingssysteem in werking te zetten. Om de temperatuur van de deeltjes te verhogen, worden ze door een compressor samengedrukt. Aangezien de bewegingsruimte van de deeltjes verkleind wordt en de bewegende deeltjes meer tegen elkaar gaan botsen, s zorgt dit voor een verhoging van de temperatuur.

Hoe werkt een warmtepomp? | Buderus

Aansturen van een verwarmingssysteem.

Deze warme luchtdeeltjes hebben nu de juiste temperatuur om naar uw verwarmingssysteem te gaan. De deeltjes geven hun warmte af aan de waterbuizen die door uw installatie lopen.  De luchtdeeltjes zijn  al sterk afgekoeld als ze de installatie verlaten, maar ze zijn nog niet koud genoeg om opnieuw te gebruiken. Om de stof terug af te koelen gaan we de druk aflaten via het expansieventiel. Dit heeft dus het omgekeerde effect als van de compressor. De deeltjes koelen nu sterk af, vervolgens begint het opwarmingsproces opnieuw. 

Bijna 100% groen.

Warmtepompen zijn volgens veel van onze experts dé energiesystemen van de toekomst. Dat is niet zo gek: ze verbruiken geen fossiele brandstoffen en ze zijn zeer energie-efficiënt. De huidige generatie warmtepompen is de kinderschoenen helemaal ontgroeid. Bij Buderus merken we dat ook aan de tevredenheid van onze klanten, ze zijn namelijk tevreden dat ze geen gasfactuur meer hoeven te betalen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *