De blog van de verwarmingsexperts
02/11/2018

Hoe vindt u een goede verwarmingsinstallateur?

Is uw oude verwarmingsketel aan vervanging toe of wenst u een warmtepomp te installeren in uw nieuwe woning? De verwarmingsinstallateurs van vandaag moeten zich meer en meer verdiepen in complexere technologieën.
Dit maakt het moeilijker om een gekwalificeerde vakman te vinden.
Hieronder vindt u enkele tips die u helpen bij het vinden van een betrouwbare verwarmingsinstallateur.

De keuze is afhankelijk van uw project.

Voordat u een verwarmingsinstallateur kiest, is het belangrijk om een goed beeld te hebben van uw project. De ideale installateur voor een warmtepomp, is niet noodzakelijk dezelfde als die voor een gasketel of zonnepanelen.

Waar kan ik best een verwarmingsinstallateur vinden? | Buderus
Wat is uw project?

Ook voor interventies, zoals een defect of een onderhoud van uw verwarmingssysteem kunt u een beroep doen op gespecialiseerde bedrijven, of kunt u contact opnemen met de dienst na verkoop van de fabrikant.

Er zijn verschillende types van professionals actief in de verwarmingssector: loodgieters, koeltechnici, verwarmingsinstallateurs, … Daarom is het belangrijk dat uw project overeenkomt met het expertisegebied van de vakman.

Zorg ervoor dat u een professional kiest.

Zodra uw project gedefinieerd is, is het belangrijk dat u de installatie toevertrouwt aan een professional. Het klinkt misschien vanzelfsprekend, maar u dient eerst en vooral na te gaan of het bedrijf effectief bestaat in het handelsregister. Anders kunt u niet genieten van de wettelijke garantie van twee jaar die de fabrikant u aanbiedt. U kunt dit nagaan door simpelweg het btw-nummer van de installateur op te vragen.

In tweede instantie informeert u naar de kwalificaties van de installateur. Verwarmingsinstallateurs dienen geaccrediteerd te zijn voor het werken met gevaarlijke producten (stookolie, gas, …). Een koeltechnieker (nodig voor de plaatsing van een warmtepomp) moet aldus erkend zijn door de overheid, zodat hij toestemming heeft om te werken met koelvloeistof.
Hieronder vindt u een lijst van de verschillende certificaten die u kunt opvragen van uw installateur:

Buderus RESCert certificaat voor profesioneel installateur. | Heating expertise blog
RESCert certificaat voor hernieuwbare energie
 • CERGA: dit is een label voor installateurs die werken met aardgas of propaan. De persoon die een nieuwe gasvoorziening (bv. gascondensatieketel) in werking stelt, moet dit certificaat behaald hebben. Dit kan vergezeld gaan van een G1- certificering voor gasbrandstoffen.
 • Certificaat voor vloeibare brandstoffen: dit is afhankelijk van de regio waar u woont. Dit attest stelt de installateur in staat om te werken met vloeibare brandstoffen (zoals stookolie of vloeibaar gas).
 • RESCert: dit certificaat werd specifiek in het leven geroepen voor de installaties van hernieuwbare energiesystemen. Indien u zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler laat plaatsen, dient uw installateur over dit certificaat te beschikken. Zo kunt u genieten van de verschillende premies die de overheid voorziet voor deze installaties.

Hieronder vindt u een lijst van erkende technici per regio:

Naast deze certificeringen worden er ook trainingen verzorgd door fabrikanten, zoals Buderus. Omdat verwarmingstoestellen steeds complexer worden, biedt Buderus zijn partner-installateurs een opleiding aan. Dit om ervoor te zorgen dat zij in staat zijn om alle apparatuur van het merk perfect te installeren. Bovendien kunnen zij profiteren van de ondersteuning van de technici van Buderus Service.

Vergelijk offertes.

De laatste stap voordat u een installateur kiest, is het vergelijken van verschillende offertes.

U zal hiervoor met verschillende installateurs uw project in detail moeten bespreken. Ze moeten namelijk een gedetailleerd beschrijving maken van uw situatie, alsook van uw behoeftes. Zo kunnen ze een verwarmingssysteem voorstellen dat aangepast is aan uw behoeften.

We raden u aan om minstens drie offertes te vergelijken. Houd hierbij rekening met de kosten van het materiaal en de arbeidsuren.
Wees aandachtig voor te hoge, maar ook voor te lage prijzen. Deze laatsten kunnen ook onbekwaamheid van de professional verbergen, wat gebreken aan het verwarmingssysteem kan veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Stakenborg Lisette schreef:

  Ik wil graag een buderus domotica systeem kopen

  1. Expert schreef:

   Hallo,
   Ik nodig u uit om op deze link te klikken om een gratis offerte aan te vragen: https://easyquote.thernovo.com/buderus-be
   Een gecertificeerde Buderus installateur helpt u bij het vinden van het geschiste verwarmingssysteem voor uw situatie.