De blog van de verwarmingsexperts
11/09/2018

Hoe kiest u een warmtepomp?

Staat u voor een renovatie of heeft u bouwplannen? Dan is een warmtepomp een goede investering voor de toekomst. U investeert niet alleen in hernieuwbare energie, u verzekert ook uw gezin van het nodige comfort en u verhoogt de waarde van uw woning. Maar welke warmtepomp past het beste bij uw situatie en de behoeften van uw gezin? Ontdek het hier.

Wegwijs in de wereld van de warmtepompen.

Warmtepompen halen gratis warmte uit het grondwater, de bodem of de lucht. Ze werken op elektriciteit of op aardgas, maar springen daar heel zuinig mee om.

Hoe lager de temperatuur die de warmtepomp moet afgeven, hoe hoger het rendement. Daarom werkt een warmtepomp het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming, zoals vloer- of muurverwarming.

Informeer u goed over de verschillende types warmtepompen die verkrijgbaar zijn in België. Hieronder leggen we u het verschil uit tussen bodem/water warmtepompen en lucht/water warmtepompen.

Bodem/water of geothermische warmtepomp.

Een bodem/water of geothermische warmtepomp gebruikt de warmte die in de grond aanwezig is voor het verwarmen van de woning.
Dit kan zowel via een diepteboring als via een netwerk van leidingen onder de tuin (verticale of horizontale captatie). Een horizontaal captatienet is goedkoper, maar een diepteboring heeft dan weer het voordeel om het hele jaar door even efficiënt te werken. Dankzij de diepte, is deze namelijk minder gevoelig aan temperatuurschommelingen en droogte.

Lucht/water warmtepomp.

De lucht/water warmtepomp Logatherm WPLAR van Buderus werd uitgeroepen tot de beste warmtepomp op de markt in 2017.
Lucht/Water warmtepomp Buderus

Een lucht/water warmtepomp is flexibeler qua plaatsing dan een grond/water warmtepomp. U heeft geen boring nodig, maar plaatst enkel een buitenunit tegen de gevel of op het dak van de woning. Hierdoor is dit type warmtepomp beter geschikt voor renovaties, waarbij het  soms niet mogelijk is om een captatienet te plaatsen  (bv. bij een rijwoning).

Een lucht/water warmtepomp is minder efficiënt dan een bodem/water warmtepomp omdat de energie, die nodig is voor de verwarming van de woning, uit de buitenlucht wordt onttrokken. Dit maakt het systeem gevoeliger voor temperatuurschommelingen.

Lees hier meer over de werking van lucht/water warmtepompen.

Hybride systeem.

Warmtepompen werken het best in combinatie met lagetemperatuurverwarming zoals vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren. Het is ook belangrijk dat de woning voldoende geïsoleerd is om de efficiëntie van de toestel te vergroten.

Bij een renovatie is men vaak gebonden aan bestaande omstandigheden en kan men niet aan al deze voorwaarden voldoen, maar ook dan kan men kiezen voor de efficiëntie van een warmtepomp.

Veel toestellen kunnen namelijk gecombineerd worden met een andere warmtebron die op uitzonderlijk koude momenten bijspringt. Zo verzekert u uw gezin van het nodige comfort. U kunt bijvoorbeeld een condensatieketel op gas of stookolie bijplaatsen die automatisch overneemt wanneer dat nodig is. Bij Buderus zorgt de ingebouwde intelligente regeling ervoor dat steeds de meest efficiënte warmtebron in werking is.

Monobloc of split warmtepomp?

De Buderus monobloc warmtepomp zitten alle hoofdcomponenten in één toestel
Buderus monobloc warmtepomp.

Bij lucht/water warmtepompen wordt een onderscheid gemaakt tussen monobloc en split warmtepompen.

Bij een monobloc warmtepomp zitten alle hoofdcomponenten in één toestel. Er is geen koeltechnieker nodig voor de installatie, omdat er geen koeltechnische leidingen tussen de binnen- en buitenunit gelegd moeten worden.
De installatie verloopt sneller dan bij een split lucht/water warmtepomp, maar de aankoop van het toestel is doorgaans duurder.

Bij een split warmtepomp zijn er wel koeltechnische leidingen van buiten naar binnen nodig om de warmte over te brengen naar de condensor die zich in de binnenunit bevindt. Hiervoor dient uw installateur in het bezit te zijn van een koeltechnisch certificaat.

Bij beide types heeft u de keuze tussen een mono-energetische warmtepomp of een bivalent model. Deze laatste werkt in combinatie met een andere warmtebron. Daarnaast bestaan er ook types met een geïntegreerde (zonne)boiler.

Warmtepomp en vloerverwarming: de ideale combinatie.

Kiest u ervoor om bij een grondige renovatie of bij nieuwbouw een warmtepomp te installeren? Dan is het altijd slim om radiatoren door vloerverwarming te vervangen.

Vloerverwarming werkt namelijk op een lagere temperatuur dan radiatoren, waardoor de warmtepomp een nóg hoger rendement haalt. Een alternatief is te kiezen voor radiatoren die overgedimensioneerd zijn, omwille van hun omvang kunnen deze radiatoren ook op een lagere temperatuur werken. Daarnaast kunt u ook kiezen voor ventiloconvectoren, met die laatste kunt u ook koelen in combinatie met een warmtepomp.

Wenst u meer te weten over een warmtepomp en welk systeem het best geschikt is voor uw situatie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *