De blog van de verwarmingsexperts
09/08/2018

Hoe werkt een lucht/water warmtepomp?

Een lucht/water warmtepomp is de ideale investering voor nieuwbouw en grote renovatieprojecten. Dit systeem is bijna overal te plaatsen en levert een grote besparing op ten opzichte van een traditionele verwarmingsketel.

Algemene werking.

U heeft een grondige renovatie gepland en u wenst uw woning energie-efficiënter te maken? Dan is een lucht/water warmtepomp de ideale vervanging voor uw oude verwarmingsketel. Deze warmtepomp is bijna overal te plaatsen en zorgt voor een grote besparing. Maar hoe werkt het juist?

Een warmtepomp werkt zoals een koelkast, maar dan omgekeerd. De hoofdcomponenten zijn: de verdamper, de compressor, de condensor en het expansieventiel.

Een lucht/water warmtepomp haalt de warmte uit de lucht en niet uit de grond. In tegenstelling tot een bodem/water warmtepomp, heeft u dus geen putboring of ondergronds buizennetwerk nodig. De buitenunit wordt in de tuin, op het dak of tegen de gevel van de woning geplaatst. De  eventuele binnenunit bevindt zich in de stookruimte.

Verschillende types.

Er worden twee types warmtepompen onderscheiden: een monobloc en een split warmtepomp. Hieronder verklaren we het verschil tussen beiden.

Split warmtepomp.

Bij een split lucht/water warmtepomp wordt buitenlucht aangezogen door een ventilator. Deze buitenlucht warmt de koelvloeistof op, die via koeltechnische leidingen naar de binnenunit wordt gestuurd. 

De warmte uit de buitenlucht zet het vloeibare koelmiddel om naar een gasvormige toestand. De compressor verhoogt de temperatuur door druk te zetten op het koelmiddel.

Het koelmiddel wordt vervolgens via koelleidingen naar de binnenunit gestuurd, waar de condensor de warmte afgeeft aan het cv-water. Dat water wordt via de leidingen naar het afgiftesysteem gestuurd (radiatoren of vloerverwarming). Het sanitair warm water wordt opgeslagen in een aparte boiler, die al dan niet ingebouwd is in de binnenunit van de warmtepomp. 

Monobloc warmtepomp.

Bij een monobloc warmtepomp zitten alle hoofdcomponenten in één toestel (verdamper, compressor, condensor en expansieventiel). Dit systeem kan binnen of buiten staan. 

Voor de installatie van een monobloc warmtepomp heeft u geen koeltechnieker nodig, omdat er geen koeltechnische leidingen tussen binnen- en buitenunit gelegd moeten worden. 

De installatie verloopt sneller dan bij een split warmtepomp, maar de aankoop van het toestel is meestal iets duurder. 

Warmtepompen vergelijken.

Belangrijk bij het kiezen van een warmtepomp is de efficiëntie van het toestel. In de markt worden momenteel een aantal verschillende parameters gebruikt.

Seizoensgebonden energie-efficiëntie.

Wij raden aan om de seizoensgebonden energie-efficiëntie (SPF) van de warmtepompen te vergelijken. Dit percentage toont het gemiddelde jaarrendement van het systeem.

U kunt de seizoensgebonden energie-efficiëntie in één oogopslag vergelijken door te kijken naar het energielabel van de warmtepomp, dit is een betrouwbare indicator van de efficiëntie.

Hoe hoger de energie-efficiëntie van het systeem, hoe minder energie het verbruikt, hoe lager uw energiefactuur en hoe minder CO2 het toestel genereert. 

Coefficient of Performance.

Fabrikanten tonen ook vaak de COP (Coefficient of Performance) van een warmtepomp. Dit verwijst naar het rendement van een warmtepomp op één specifiek moment.

Belangrijk hierbij is dat u de COP’s vergelijkt die gemeten zijn bij dezelfde omstandigheden. Wettelijk gezien zijn fabrikanten verplicht om dit cijfer weer te geven bij een buitentemperatuur van 2°C en een afgiftetemperatuur (aan het systeem) van 35°C op 60% van het totaalvermogen van de warmtepomp. 

We merken in de praktijk vaak dat verschillende COP’s door elkaar worden weergegeven, kijk dus goed na of u wel degelijk appelen met appelen vergelijkt!

Eigenschappen lucht/water warmtepompen.

Belangrijk bij een lucht/water warmtepomp is de correcte dimensionering van het systeem. Een te zware warmtepomp is duurder in aankoop en zal de energiekost doen stijgen

Anderzijds biedt een warmtepomp met een te klein vermogen u niet het juiste comfort. Het is ideaal om de warmtepomp te dimensioneren op 80% van de totale energievraag en te combineren met een elektrische weerstand. Deze zal ervoor zorgen dat u met een kleinere warmtepomp hetzelfde comfort verkrijgt met een lagere energiefactuur. 

Warmtepompen werken gemiddeld aan een lager vermogen dan condensatieketels, daarom is het belangrijk dat de woning voldoende geïsoleerd is voor u een warmtepomp installeert. 

Omwille van de lage werkingstemperatuur is een warmtepomp beter geschikt in combinatie met vloerverwarming, dan in combinatie met radiatoren. Vloerverwarming werkt niet alleen op een lagere temperatuur, het warmt ook trager op dan radiatoren. 

Een alternatief zijn eventueel overgedimensioneerde radiatoren. Omwille van hun grootte kunnen deze ook op een lagere temperatuur werken. Ook ventiloconvectoren werken goed in combinatie met een warmtepomp, zij laten zelfs toe dat de warmtepomp de woning kan koelen op warme zomerdagen.

In het Buderus gamma vindt u lucht/water warmtepompen in split- en monoblocversie. De monobloc lucht/warmtepomp Logatherm WPL…AR heeft bovendien de hoogste energie-efficiëntie én is de stilste op de markt

Ontdek het complete renovatiesysteem van Buderus! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *