De blog van de verwarmingsexperts
16/11/2017

Hoe kiest u een thermostaat?

Een thermostaat regelt de centrale verwarming van uw woning volgens de ingestelde tijd en binnen- of buitentemperatuur. De bedoeling is om de verwarmingskosten van uw woning zo laag mogelijk te houden. Op de Belgische markt bestaan er verschillende types thermostaten met een specifieke werking en diverse opties. We maken u wegwijs.

Zo kiest u een thermostaat:

• Ga na welk merk uw verwarmingsketel, warmtepomp of zonnesysteem heeft.

• Om van alle functionaliteiten van uw thermostaat en uw verwarmingsbron te kunnen genieten, kiest u beiden best van hetzelfde merk.

• Verwarmt u met radiatoren of convectoren, dan kiest u best voor een kamerthermostaat.

• Heeft u vloerverwarming of overgedimensioneerde radiatoren, dan heeft u een weersafhankelijke thermostaat nodig.

• Wilt u meer functionaliteiten en bediening op afstand, kies dan voor een slimme thermostaat.

• Wilt u uw woning in verschillende verwarmingszones opdelen, kies dan voor een slimme thermostaat in combinatie met slimme thermostatische radiatorkranen.

 

Wat is een thermostaat?

Een thermostaten zijn eigenlijk een automatische warmteschakelaars. Ze zijn terug te vinden in ovens, koelkasten, koffiezetmachines, aquaria enz. 
Dit artikel gaat dieper in op de meest gekende thermostaat, nl. die voor uw centrale verwarming

De thermostaat van de centrale verwarming hangt in België doorgaans in de woonkamer, of is bij sommige modellen ingeklikt in de ketel of warmtepomp. De regeling gebruikt een sensor of voeler binnen of buiten de woning. Wanneer die voeler een vaste of ingestelde minimale temperatuur bereikt, schakelt hij aan. Op die manier ‘waarschuwt’ de thermostaat de verwarmingsbron – condensatieketel , warmtepomp, zonnesysteem, … – dat het in huis te koud is. De ketel treedt dan in werking om de temperatuur te behouden.

 

Compatibel met de ketel?

Bij de keuze van een thermostaat is het belangrijk dat die compatibel is met de verwarmingsbron van uw woning. Met een regeling– en verwarmingssysteem – van goede kwaliteit én een goede regeling van de verwarming kunt u heel wat energie besparen en uw verwarmingskosten zo laag mogelijk houden. Redenen genoeg dus om verder te lezen …

 

Kamerthermostaat of weersafhankelijke thermostaat?

Er zijn twee soorten thermostaten. Een kamerthermostaat regelt de verwarmingsbron op basis van de kamertemperatuur. Een weersafhankelijke regeling doet dat op basis van de buitentemperatuur. Beide systemen hebben hun specifieke voordelen en kunnen even kwaliteitsvol zijn afhankelijk van uw situatie en behoeftes. 

Kamerthermostaat.

Een kamerthermostaat heeft als voordeel dat hij snel op temperatuursveranderingen in een kamer reageert. Daardoor is dat type toestel vooral geschikt voor systemen die met hoge temperaturen werken, zoals radiatoren, convectoren en luchtverhitters.

Weersafhankelijke thermostaat.

Voor systemen op lage temperatuur, zoals vloerverwarming en overgedimensioneerde radiatoren, is een weersafhankelijke regeling beter geschikt. Die werkt op basis van de buitentemperatuur. De buitensensor wordt meestal op de gevel geplaatst. Doordat het systeem onmiddellijk reageert op veranderingen in de buitentemperatuur, heeft de verwarming meer tijd om op te warmen, wat nodig is bij lagetemperatuursystemen. De trage opwarming levert een zuiniger systeem op.

 

Hoe communiceert de verwarmingsbron met de thermostaat?

Er zijn twee manieren waarop een regeling met een verwarmingsbron kan communiceren: aan-uit of modulerend.

Aan-uit.

De meest eenvoudige manier waarop de verwarmingsbron met de regeling kan communiceren, is via een aan-uitcontact. Afhankelijk van de warmtevraag gaat de ketel dus gewoon aan of uit. Deze rudimentaire werking is niet echt zuinig en verkort de levensduur van de verwarmingsbron.

Modulerend.

De meeste ketels werken tegenwoordig modulerend. Dat betekent dat de verwarmingscapaciteit aangepast wordt aan de energie die nodig is om de ingestelde temperatuur te behouden. In plaats van volledig uit te vallen en later terug op te starten, zal het toestel dus meer of minder vermogen geven om aan een bepaalde warmtevraag van de thermostaat te voldoen. Hierbij is het belangrijk dat de warmtebron en de regeling hetzelfde communicatieprotocol gebruiken.

 

Communicatieprotocol.

Het communicatieprotocol is de taal die de verwarmingsbron en de thermostaat gebruiken om met elkaar te communiceren.

OpenTherm.

OpenTherm is een universeel communicatieprotocol om een verwarmingsbron van fabrikant A met een thermostaat van fabrikant B te laten communiceren. Helaas kan dit systeem niet alle systeeminformatie uitwisselen, waardoor bepaalde functionaliteiten (zoals modulatie) verloren gaan. Daarnaast zijn ook meerdere cv-kringen en geïntegreerde zonneboilers niet mogelijk.

Eigen communicatieprotocol.

Veel fabrikanten werken met een eigen communicatieprotocol dat rechtstreeks met de ketel of warmtepomp communiceert. Zo’n systeem is het nauwkeurigst en het zuinigst. U kiest dus best voor een thermostaat van hetzelfde merk als dat van de verwarmingsbron

 

Sturing van de thermostaat.

Afhankelijk van het type thermostaat dat u kiest, verschilt de werking. Hieronder ontdekt u verschillende functionaliteiten.

Buderus RC310 thermostaat

Klokthermostaat.

Een klokthermostaat gebruikt schakelpunten die de kamertemperatuur automatisch wijzigen op voorgeprogrammeerde tijdstippen. Klokthermostaten zijn verkrijgbaar in versies weersafhankelijk werken of op basis van de kamertemperatuur. Afhankelijk van de fabrikant variëren de mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de besturing van meerdere, aparte verwarmingscircuits (ook wel ‘kringen’ genoemd) waarbij de temperatuur verschilt. 

TC100 slimme thermostaat

Slimme thermostaat.

Daarnaast zijn er de slimme thermostaten. Dit zijn klokthermostaten met een wifiverbinding en vaak ook een aantrekkelijk design. De besturing kan via dit toestel, maar uitgebreide functionaliteiten zijn gereserveerd voor de smartphone- of tabletapplicatie. Via dergelijke applicatie kan men, afhankelijk van de fabrikant, de instellingen voor de thermostaat aanpassen, het verbruik opvolgen, vakantieprogramma’s instellen, enz… Vaak is ook communicatie met andere geconnecteerde huishoudtoestellen mogelijk.

Zoneregeling.

Indien u het belangrijk vindt dat de centrale verwarming verschillende ruimtes in de woning apart kan aansturen, heeft u een aantal verschillende opties. De meest traditionele optie is het aanleggen van verschillende verwarmingskringen, hiervoor dient u meerdere pompgroepen te voorzien. U kunt deze kringen vervolgens aansturen met één thermostaat in combinatie met een aantal “afstandsbedieningen” in de andere zones. 
Tegenwoordig heeft u ook de mogelijkheid om een slimme thermostaat aan te kopen die, in combinatie met slimme thermostatische radiatorknoppen, verschillende zones kan sturen in één verwarmingskring

 

Eén ding is zeker: een thermostaat die 100% op maat van uw systeem is ontwikkeld – dus liefst van dezelfde fabrikant – biedt u de meeste flexibiliteit en informatie over uw verbruik én is dan ook het best voor uw portemonnee.

Op zoek naar een thermostaat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 1. Torkild Carlier schreef:

  Beste,

  Ik heb een modulerende gasketel van Bulex die ook een aparte warmwaterboiler opwarmt.
  Nu wordt de ketel aangestuurd door een open therm thermostaat van Honeywell CM937. Bij de opstart van de ketel waren heel wat problemen vanwege de originele thermostaat en dat werd tenslotte allemaal opgelost door die thermostaat van Honeywell te plaatsen.
  Wat ik vandaag op de display kan zien:
  . Gevraagde ruimtetemperatuur
  . Ruimtetemperatuur
  . Buitentemperatuur
  . Keteltemperatuur
  . Temperatuur van het warm water in de boiler . Modulatie van de ketel.
  De thermostaat is uiteraard per dag vrij te programmeren.

  Welke thermostaat zou u aanraden zodat ik van op afstand de verwarming kan starten als ik naar huis kom en die dezelfde eigenschappen heeft en die dezelfde gegevens kan op de display van de thermostaat of op de app kan aangeven?

  Met vriendelijke groeten,

  Torkild CARLIER

  1. Expert schreef:

   Beste,
   Er zijn veel thermostaten waarmee u uw Bulex-ketel op afstand kunt bedienen. Buderus biedt bijvoorbeeld de Logamatic TC100 slimme thermostaat, die dezelfde bedieningsmodi biedt als de huidige, maar met toegang via een smartphone applicatie.
   Omdat, zoals uitgelegd in dit artikel, is het altijd beter om een thermostaat van hetzelfde merk als de ketel te gebruiken.

 2. Leon Meuris schreef:

  Ik heb momenteel een bedieningseenheid RC35 (zonder buitentemperatuurvoeler) op een Buderus Logano GB125 met brander Logatop BE geplaatst in 2008. Omdat al sedert de plaatsing in 2008 de vier contactpunten tussen de wandplaat en de kamerthermostaat slecht contact maken reageert de kamerthermostaat niet altijd goed zodat ik er wat mee moet bewegen en aandrukken hetgeen dan tijdelijk helpt.
  Kan ik deze RC35 simpel vervangen door een Logomatic TC100 eventueel op de bestaande muurplaat en wat is de richtprijs ongeveer ? Is er ook nog een gelijkaardig model van kamerthermostaat die ook eventueel kan gebruiken ?
  NB. bediening via WIFI met smartphone moet niet maar mag.

  1. Jean Maes schreef:

   Beste meneer Meuris,

   Er bestaat een nieuwe versie van de grondplaat waar u de RC35 op bevestigd. Hier zijn de contactpennen langer van gemaakt, zodat dit probleem verholpen is.
   Het bestelnummer van de grondplaat is 7747025090 met een brutoprijs van 29,40€
   Als u de TC100.2 wilt gebruiken, moet gans de sturing van de ketel aangepast worden, RC35 is EMS en TC100.2 is de EMS+ regeling en niet compatibel met elkaar.

 3. Wim schreef:

  Beste,
  Mijn woning en warm water wordt vandaag verwarmd door een buderus stookolieketel Logano aangestuurd met logamatic 2109
  Deze wordt nu gekoppeld met een eenvoudige kamerthermostaat (on/off) en ik zoek een slimmere manier om de ketel aan te sturen
  Wat zijn de opties om aan te koppelen? kan ik een mdulerende klok-kamerthermostaat koppelen aan de logamatic 2109 ?
  Eventueel met een buitenvoeler?
  Alvast bedankt
  Wim

  1. Jean Maes schreef:

   Beste meneer Wim,

   Als vervanging voor de aan/uit kamerthermostaat kunt u het beste een TC100.2 aanschaffen. De TC100.2 is makkelijk om te besturen, heeft een afstandsbediening en is up-to-date.

   Als u uw ketel technisch en economisch wilt verbeteren dan kunt u de volgende producten daarvoor gebruiken.

   788€ MC110 RC310 BRM10
   7736601580

   20€ AS1 SONDE
   599138427

   231€ KM200
   8718584845